Vitamine C: experts beweren dat vitamine C eigenschappen tegen kanker heeft

 

Onderzoek suggereert nu dat het consumeren van vitamine C-rijk voedsel of het nemen van vitamine C-supplementen zelfs kan beschermen tegen verschillende soorten kanker . In feite hebben bijna 6000 onderzoeken gekeken naar de kankerbestrijdende werking van vitamine C en werd vastgesteld dat het kan worden gebruikt om orale, maag-, pancreas-, cervicale, rectale, borst- en zelfs longkankers te voorkomen of te helpen behandelen.

De rol van vitamine C in het lichaam

Het menselijk lichaam produceert van nature geen vitamine C , dus het moet worden verkregen uit voedingsbronnen. Enkele van de beste bronnen van vitamine C zijn onder meer:

Onderzoek wijst uit dat vitamine C het lichaam helpt nieuw weefsel te laten groeien en beschadigd weefsel te herstellen. Tijdens wondgenezing stimuleert vitamine C de aanmaak van collageen, een structureel eiwit dat dienst doet als fundament voor nieuwe weefselgroei. Collageen is ook belangrijk voor het onderhoud en herstel van botten, tanden, huid en kraakbeen. (Gerelateerd: het  verhogen van de inname van vitamine C kan het risico op heupfracturen met 44 procent verminderen: onderzoek.)

Als antioxidant helpt vitamine C de schade aan de huid die wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-stralen te verminderen. Dit is niet alleen belangrijk voor het voorkomen van huidziekten zoals melanomen, maar ook voor het bevorderen van een gezonde huidveroudering. Bovendien zou vitamine C de huid lichter maken door de productie van melanine, het natuurlijke pigment dat verantwoordelijk is voor de huidskleur, te verminderen.

Vitamine C voor kankerpreventie

Volgens informatie van de website van het National Cancer Institute heeft het gebruik van hooggedoseerde vitamine C om kankercellen te doden, in veelvoudige dierstudies veelbelovende resultaten opgeleverd. Bij mensen veroorzaakten dagelijkse doses tot 1,5 gram vitamine C per kilogram lichaamsgewicht geen nadelige effecten bij gezonde mensen en kankerpatiënten, zolang ze geen nierproblemen of G6PD-tekort hadden. Een hoge dosis vitamine C verbeterde de levenskwaliteit van kankerpatiënten en hielp bij het verminderen van ongewenste bijwerkingen bij gebruik in combinatie met geneesmiddelen tegen kanker. Hoge doses vitamine C worden vaak intraveneus (via een ader) ingebracht omdat vitamine C hierdoor hogere niveaus in het bloed kan bereiken dan wanneer het oraal wordt ingenomen.

Verschillende studies die de effecten van het combineren van hoog gedoseerde vitamine C en chemotherapie onderzochten, hebben gunstige resultaten gerapporteerd. In een klein onderzoek onder patiënten met vergevorderde alvleesklierkanker was de combinatie in staat de progressie van de ziekte over een periode van gemiddeld zes maanden te stoppen zonder ernstige bijwerkingen te veroorzaken. Twee proefonderzoeken waarbij patiënten met niet-kleincellige longkanker of glioblastoom (hersenkanker) betrokken waren, rapporteerden ook een betere algehele overleving en minder bijwerkingen. Ondertussen meldden eierstokkankerpatiënten die een hoge dosis vitamine C intraveneus kregen samen met chemotherapie, ook minder bijwerkingen van de kankerbehandeling dan patiënten die geen vitamine C namen.

De aanbevolen dagelijkse dosis vitamine C is 15 tot 45 mg voor kinderen van 1 tot 13 jaar en 75 tot 90 mg voor volwassenen. De  bovengrens van vitamine C-inname per dag (uit voeding en supplementen ) is 2.000 mg. Als u hoge doses vitamine C wilt nemen, raadpleeg dan eerst een natuurgeneeskundige zorgverlener.

Bronnen zijn onder meer:

EatRight.org

NaturalHealth365.com

Healthline.com

WoundCareAdvisor.com

LPI.OregonState.edu

Cancer.gov

ODS.OD.NIH.gov

MayoClinic.org