Onderzoek: De echte oorzaak van hartaanvallen is een vitamine C-tekort

Natural News ) Vitamine C-tekort is gekoppeld aan een hoger risico op sterfte door hart- en vaatziekten (CVD), volgens een recent review.

Gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences, suggereert het artikel ook dat vitamine C kan helpen om de bloeddruk te reguleren, arteriële stijfheid en de hoeveelheid cholesterol in het bloed te verminderen.

De link tussen vitamine C en hart- en vaatziekten

Vitamine C, een in water oplosbaar micronutriënt, wordt geprezen om zijn krachtige antioxiderende effecten, waardoor het ontstekingen kan verminderen. Deze natuurlijke immuunreactie, eenmaal ontregeld, draagt bij tot de ontwikkeling van chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten (HVZ), kanker en macula degeneratie (LMD).

Om de cardioprotectieve effecten van vitamine C en de onderliggende mechanismen te begrijpen, onderzochten de onderzoekers epidemiologische en cohortstudies naar vitamine C en zijn rol bij de preventie van HVZ.

De meeste observationele cohortstudies die naar de relatie tussen cardiovasculair risico en vitamine C-inname keken, rapporteerden verschillende resultaten. Toch waren alle onderzoeken het erover eens dat het hebben van lage plasmaconcentraties van vitamine C het risico op HVZ verhoogt .

Sommige onderzoeken waren daarentegen gericht op de effecten van vitamine C op bepaalde markers die de gezondheid van het hart helpen bepalen. Deze omvatten arteriële stijfheid, endotheelfunctie (bloeddrukregulatie) en het lipidenprofiel.

Volgens een overzicht van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT’s) helpt vitamine C-suppletie de arteriële stijfheid, die wordt veroorzaakt door atherosclerose, te verminderen . Atherosclerose is een gevolg van slechte voeding en lichamelijke inactiviteit, wat leidt tot cholesterolophoping in de bloedvaten. Als atherosclerose onbehandeld blijft, kan dit leiden tot hevige pijn op de borst, dodelijke bloedstolsels en een hartaanval.

In een afzonderlijke studie analyseerden onderzoekers de effecten van vitamine C op de bloedlipideniveaus en ontdekten dat vitamine C-suppletie leidt tot een  verlaging van het totale cholesterolgehalte in het bloed. Bij de studie waren deelnemers van 52 jaar en jonger betrokken.

Vitamine C bleek ook de niveaus van lipoproteïne met hoge dichtheid (HDL) of “goed” cholesterol bij diabetici te verhogen. (Gerelateerd: zeer hoge niveaus van HDL (goed cholesterol) kunnen uw risico op een hartaanval en overlijden verhogen, concludeert de studie. )

Ondertussen hebben andere onderzoeken aangetoond dat vitamine C zowel de systolische als de diastolische bloeddruk op een positieve manier beïnvloedt. Sommige onderzoeken meldden zelfs dat vitamine C het endotheel – het weefsel dat de binnenkant van bloedvaten bekleedt – helpt beschermen tegen schade veroorzaakt door oxidatieve stress.

Alles bij elkaar genomen, hoewel er niet genoeg bewijs is dat suppletie met vitamine C het risico op hart- en vaatziekten kan helpen verminderen, is het duidelijk dat het verhogen van de vitamine C-inname de gezondheid van het hart kan verbeteren, zoals bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed.

8 Essentiële voedingsstoffen en antioxidanten voor de gezondheid van het hart

Een goede voeding is belangrijk voor het behoud van een goede gezondheid van het hart. Naast vitamine C kunnen deze  essentiële voedingsstoffen en antioxidanten  u helpen hart- en vaatziekten op afstand te houden.

  1. Vezels  – Vezels remmen de opname van overtollig suiker en cholesterol in de darmen. Het helpt ook bij het reguleren van de bloeddruk en vermindert ontstekingen.
  2. Omega-3-vetzuren  – Omega-3-vetzuren helpen ontstekingen te verlichten, bloedstolsels te voorkomen en de hoeveelheid “slecht” cholesterol in het bloed te verminderen.
  3. Enkelvoudig onverzadigde vetten  – Enkelvoudig onverzadigde vetten helpen ook het “slechte” cholesterol te verlagen.
  4. Foliumzuur  – Deze essentiële B-vitamine helpt de arteriële stijfheid te verlichten.
  5. Quercetine  – Quercetine is een plantenpigment waarvan bekend is dat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het helpt de opbouw van cholesterol te minimaliseren en de bloeddruk te reguleren.
  6. Lycopeen  –  Lycopeen is een antioxidant dat ook een plantenpigment is. Het is bekend dat het beschermende effecten heeft tegen hoge bloeddruk en hartontsteking.
  7. Magnesium  – Dit mineraal beschermt tegen hoge bloeddruk en aritmie. Hoge magnesiumgehaltes houden ook verband met een lager risico op hart- en vaatziekten.
  8. Plantensterolen en stanolen  – Deze plantaardige stoffen concurreren met cholesterol in de bloedbaan. Bij regelmatige inname helpen plantensterolen en stanolen het “slechte” cholesterolgehalte te verlagen.

Hartziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaak voor zowel mannen als vrouwen in de westerse wereld. Om het risico op hartaandoeningen en andere chronische aandoeningen te verlagen, heeft men een uitgebalanceerd dieet, oefent men regelmatig en zorgt men ervoor dat er elke dag voldoende vitamine C binnengekregen wordt.


Bronnen zijn onder meer:

MDPI.com

Food.NDTV.com