Vitamine C voorkomt jicht

Zondag 26 april 2009 door: David Gutierrez, stafschrijver

(NaturalNews) Een hoge dagelijkse inname van vitamine C kan het risico op jicht bij mannen verminderen, volgens een onderzoek uitgevoerd door onderzoekers van de Boston University School of Medicine en gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine .

In een 20 jaar durende studie onder 47.000 mannelijke gezondheidswerkers ontdekten onderzoekers dat mannen die een dagelijks vitamine C-supplement van 1.000 tot 1.499 milligram slikten, een 34 procent lager risico hadden op jicht dan mannen die geen vitaminesupplement slikten. Mannen die een supplement van 1500 milligram of meer per dag slikten, hadden zelfs een 45 procent lager risico op de ziekte dan mannen die niets slikten.

Jicht is een vorm van artritis die wordt veroorzaakt door de afzetting van urinezuur of mononatriumuraatkristallen in de gewrichten. De ziekte, die intens pijnlijk en slopend kan zijn, kwam veel vaker voor tijdens het Victoriaanse tijdperk, maar de incidentie is de afgelopen 30 jaar weer gestegen. Bekende risicofactoren zijn mannelijk geslacht, obesitas, veel alcoholgebruik en ongezonde voeding, met name een hoge vleesconsumptie.

In de huidige studie bleef het effect van vitamine C tegen jicht hoog, zelfs na correctie voor deze bekende risicofactoren.

“Gezien het algemene veiligheidsprofiel dat samenhangt met de inname van vitamine C, vooral in het algemeen geconsumeerde bereik zoals in de huidige studie, kan inname van vitamine C een nuttige optie zijn bij de preventie van jicht”, zei hoofdonderzoeker Hyon Choi.

De studie kon niet precies bepalen hoe vitamine C het risico op jicht zou kunnen beïnvloeden, maar de onderzoekers speculeerden dat een rol zou kunnen worden gespeeld door het vermogen van de vitamine om de bloedspiegels van urinezuur en de ontstekingsremmende eigenschappen te verlagen.

Deskundigen waarschuwden echter dat een gezonde levensstijl nog steeds het belangrijkste is om jicht te voorkomen .

“Het zou onverstandig zijn als mensen denken dat ze te veel eten en drinken kunnen compenseren door vitamine C in te nemen met hun pint bier”, zegt Michael Snaith van de UK Gout Society.

Bronnen voor dit verhaal zijn onder meer: news.bbc.co.uk.