Voorkom botverlies met vitamine C

Maandag 25 februari, 2019 by: 

Natural News ) Het is een bekend feit dat veel oudere volwassenen last hebben van botverlies of osteoporose. Maar wat veel mensen niet beseffen, is dat het hen ook kan overkomen, ondanks hun leeftijd. De  National Osteoporosis Foundation  meldt zelfs dat meer dan 54 miljoen Amerikanen lijden aan of risico lopen op osteoporose. Dit wordt veroorzaakt door overmatig botverlies of onvoldoende productie van botmassa. Bij sommige mensen kunnen beide factoren zelfs aanwezig zijn.

Het hebben van zwakke botten kan de kwaliteit van iemands leven aantasten. Het kan de mobiliteit verminderen en het risico op botbreuk vergroten. Wanneer botverlies te ernstig wordt, kunnen botten zelfs breken door ergens tegenaan te stoten of spieren aan te spannen, bijvoorbeeld wanneer men niest. Door de jaren heen hebben veel mensen informatie verzameld over botgezondheid en osteoporosepreventie. Helaas is het meeste niet correct.

Als het gaat om botverlies, is de meest voorkomende misvatting die mensen hebben dat calcium alleen dit probleem kan oplossen. Dit komt voort uit de bevindingen dat mensen met osteoporose calciumarme botten hebben. Hoewel dit mineraal cruciaal is voor de botontwikkeling, zijn er andere problemen die moeten worden aangepakt om botverlies te voorkomen. Een daarvan is oxidatieve stress, die optreedt als gevolg van een onbalans in vrije radicalen en antioxidanten in het lichaam. Studies hebben aangetoond dat vitamine C cruciaal is om oxidatieve stress en botverlies te voorkomen . (Gerelateerd: aanvullend calcium is de verkeerde benadering van leeftijdsgerelateerd botverlies.)

Hoe verbetert vitamine C de botsterkte

Wat veel mensen niet beseffen, is dat osteoporose eigenlijk scheurbuik van de botten is, wat een symptoom is van vitamine C-tekort. Dit betekent dat het verhogen van de inname van deze voedingsstof de groei van nieuw, gezond bot kan bevorderen. Eerdere studies hebben aangetoond dat vitamine C-supplementen de testresultaten van de botdichtheid kunnen verbeteren. Maar in tegenstelling tot calcium, produceerde het sterke, structureel gezonde botten en verminderde het het risico op fracturen. Dit is mogelijk omdat vitamine C een belangrijke rol speelt bij de vorming van de structurele matrix van botten. Het is betrokken bij de productie en verknoping van collageen, evenals bij de ontwikkeling van niet-collageen botmatrix-eiwitten.

Het is ook belangrijk voor het differentiëren van stamcellen tot botcellen en voor het reguleren van de cellen die collageen en kraakbeen vormen.Een studie van de Mount Sinai School of Medicine  kon de beschermende effecten van vitamine C tegen osteoporose in een diermodel aantonen. De onderzoekers toonden aan dat bij de muizen die werden gesuppleerd met vitamine C, botverlies werd voorkomen. Deze resultaten werden ondersteund door bevindingen gepubliceerd in het  International Journal of Experimental Pathology . In deze studie ontdekten de onderzoekers dat vitamine C-tekort het falen van de collageensynthese veroorzaakte. Dit resulteerde in symptomen van scheurbuik, zoals spontane botbreuken.

Meer redenen om de inname van vitamine C te verhogen

Het verhogen van de inname van vitamine C kan vele andere gezondheidsvoordelen opleveren. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Lagere bloeddruk  – Hoge bloeddruk verhoogt het risico op hartaandoeningen, de belangrijkste doodsoorzaak ter wereld. Het is aangetoond dat het nemen van vitamine C-supplementen de bloeddruk verbetert. Het werkt door de bloedvaten te ontspannen.
  • Verbeterde immuniteit  – Vitamine C wordt het meest gebruikt vanwege het vermogen om de immuniteit te versterken. Deze voedingsstof stimuleert de aanmaak van witte bloedcellen die infecties bestrijden. Het heeft ook krachtige antioxiderende eigenschappen die de immuuncellen beschermen tegen zeer reactieve moleculen.
  • Lager risico op dementie  – De krachtige ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van vitamine C zijn gunstig tegen dementie . Het wordt ook geassocieerd met verbeterde cognitieve functies.

Lees meer nieuwsartikelen over de gezondheidsvoordelen van vitamine C door naar Nutrients.news te gaan .

Bronnen zijn onder meer:

NaturalHealth365.com

Healthline.com