Vitamine C voorkomt zwangerschapsdiabetes

Maandag 22 juli, 2019 by: 

(Natural News ) Maar liefst één op de tien vrouwen krijgt te maken met zwangerschapsdiabetes, een aandoening die voorkomt bij zwangere vrouwen die normaal geen diabetes hebben. Zwangerschapsdiabetes treed vaak op rond de 24e week van de zwangerschap, het kan de resterende tijd van de zwangerschap leiden tot stressvolle en bezorgde periode in plaats van genieten en uitkijken naar het aanstaande moederschap . Nu hebben onderzoekers een ontdekking gedaan die talloze vrouwen deze ervaring zou kunnen besparen dankzij één super-vitamine.

Hoewel wetenschappers niet precies weten wat zwangerschapsdiabetes veroorzaakt, wordt aangenomen dat hormonen in de placenta, die baby’s helpen zich te ontwikkelen, de werking van de insuline van de moeder verstoren, waardoor ze er meer van nodig heeft. Wanneer het resulterende  gebrek aan insuline ervoor zorgt dat glucose zich in haar bloed ophoopt, kan dit leiden naar zwangerschapsdiabetes.

De aandoening is meestal slechts tijdelijk en duurt tot de baby is geboren, maar het kan problemen veroorzaken voor de baby en moeder als het niet onder controle is. Het kan bijvoorbeeld macrosomie of een “dikke” baby veroorzaken. Hierdoor loopt de baby het risico de schouders te beschadigen tijdens de geboorte en is de kans groter dat met spoed een keizersnede noodzakelijk wordt. Het kan ook het risico op ademhalingsproblemen, obesitas en diabetes type 2 als volwassenen verhogen. Ook kan het de moeder in gevaar opleveren voor pre-eclampsie, een potentieel dodelijk probleem dat een gevaarlijk hoge bloeddruk kan veroorzaken.

Aanstaande moeders kunnen de kans op het ontwikkelen van deze aandoening mogelijk verminderen door simpelweg hun inname van vitamine C in de voeding te verhogen, aldus onderzoekers in China. Ze ontdekten dat 200 milligram vitamine per dag voldoende is om de kans op het krijgen van de aandoening te verminderen, zelfs na controle op variabelen zoals leeftijd, familiegeschiedenis van diabetes en body mass index (BMI).

De onderzoekers kwamen tot hun conclusie na het bestuderen van meer dan 3.000 Chinese vrouwen die deelnamen aan een gezondheidsonderzoek. Ze ontdekten dat zwangere vrouwen die grotere hoeveelheden fruit en groenten aten, en dus meer vitamine C via de voeding aten dan andere vrouwen, inclusief degenen die vitamine C als supplement of als onderdeel van een multivitaminemengsel gebruikten. Dit kan te wijten zijn aan de lagere biologische beschikbaarheid van vitamine C als het afkomstig is van een supplement versus hele voedingsmiddelen.

Hun bevindingen zijn gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Nutrition .

Het verminderen van het risico op zwangerschapsdiabetes

Als je meer vitamine C in je dieet wilt opnemen om de kans op zwangerschapsdiabetes te verminderen, heb je keuze te over als het gaat om fruit. Velen van hen bieden veel van deze vitamine, waaronder kiwi’s, mango’s, papaja, citrusvruchten, meloenen, aardbeien en ananas. Mits het vers is

Je kunt deze vitamine ook krijgen via groenten zoals paprika’s, chilipepers en bladgroenten zoals boerenkool, spruitjes en broccoli.

De aanbevolen minimale dagelijkse hoeveelheid vitamine C is 75 milligram voor vrouwen, en dit stijgt tot 85 milligram tijdens de zwangerschap en 120 milligram tijdens de borstvoeding.

Als je te zwaar bent, loop je ook het risico op zwangerschapsdiabetes, dus vrouwen moeten hun voedingspatroon aanpassen als ze zwanger zijn of binnenkort hopen zwanger te worden. Een regelmatige oefeningenroutine is in dit opzicht ook nuttig; zelfs slechts een paar extra kilo’s kunnen het algehele risico op zwangerschapsdiabetes beïnvloeden.

Er zijn mogelijk geen merkbare symptomen van de aandoening, daarom wordt een test normaal gesproken uitgevoerd, maar u kunt milde symptomen opmerken zoals overmatige dorst, vermoeidheid, toegenomen gewichtstoename, snurken en een hogere urinaire frequentie.

Als je zwanger bent, is het een goed idee om veel biologische groenten en fruit te eten, en het kiezen van die met veel vitamine C kan het risico op zwangerschapsdiabetes en alle gevaren die het met zich meebrengt, verminderen.

Bronnen voor dit artikel zijn onder meer:

NutraIngredients-USA.com

Diabetes.org

Healthline.com