Vitamine C kan het risico op een beroerte verminderen

Zaterdag 1 maart 2014 door: Sandeep Godiyal

(NaturalNews) De voordelen van vitamine C op het immuunsysteem zijn al een aantal jaren goed gedocumenteerd. Vitamine C is cruciaal voor de algehele gezondheid van het lichaam bij het bestrijden van infecties – zowel bacterieel als viraal. Recent onderzoek heeft een ander voordeel ontdekt om ervoor te zorgen dat het vitamine C-gehalte optimaal is.

Beroertes en vitamine C

Onlangs, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de American Academy of Neurology , toonde een kleine Franse studie aan dat mensen met een normale vitamine C-spiegel een significant lager risico op hemorragische beroerte vertoonden in vergelijking met mensen met een vitamine C-tekort of een lage vitamine C-spiegel. Een hemorragische beroerte, hoewel minder vaak dan een ischemische beroerte, is dodelijker.

Dr. Stephane Vannier, van het Pontchalilou Universitair Ziekenhuis van Frances , noemde de resultaten van deze studie omdat ze wezen op een laag vitamine C-gehalte als risicofactor voor dit soort beroertes. Andere risicofactoren die hij opmerkte, zijn onder meer overgewicht, hoge bloeddruk en overmatig alcoholgebruik.

Details van Franse studie zijn verrassend

Dr. Vannier en zijn collega’s bestudeerden 130 mensen. De helft van die mensen had geen beroerte gehad, de andere helft wel. Van alle 130 mensen had 45 procent vitamine C-spiegels die als zeer laag werden geclassificeerd. Nog eens 45 procent van de deelnemers aan de studie had een normale vitamine C-spiegel. Van de 65 mensen in de studie die nog nooit een beroerte hadden gehad, hadden allemaal een normaal vitamine C-gehalte.

Accumulerend bewijs toont beroerte en vitamine C-verband

Deze Franse studiegegevens zijn nog vrij nieuw omdat ze de fase van peer review nog niet hebben doorgemaakt. Het bevestigt echter al enkele eerdere onderzoeken die vergelijkbare resultaten lieten zien. Een studie van de Universiteit van Cambridge , uitgevoerd in 2008, toonde aan dat deelnemers met hoge vitamine C- spiegels in hun bloed 42% minder beroertes hadden. Wetenschappers van het universiteitsziekenhuis ‘Addnbrooke in Cambridge’, volgden tussen 1993 en 1997 20.649 mannen en vrouwen van 40 tot 79 jaar. De groep werd gevolgd tot maart 2005. Personen met de hoogste vitamine C-waarden vertoonden een 42% vermindering van risico op een beroerte! Als je dit vergelijkt met de cijfers van het medicijn ‘Plavix’s’ met slechts 8,7 – 9,4% risicovermindering.

Een andere studie, uitgevoerd in 1995 en geciteerd in het British Medical Journal , toonde aan dat bij ouderen mensen met een lager vitamine C-gehalte het grootste risico op een beroerte vertoonden.

Onlangs is in Japan een 20-jarig onderzoeksproject afgerond. Dr. Tetsuji Yokoyama, een epidemioloog die de studie leidde, verklaarde dat zijn studie aantoonde dat voldoende hoge vitamine C-niveaus positieve effecten hadden op alle soorten beroertes, inclusief het type dat het meest voorkomt. Van de meer dan 2100 deelnemers aan de Japanse studie kregen de mensen die in de groep met de laagste hoeveelheden vitamine C zaten meer beroertes.

Gezien al het onderzoek dat wijst op de overvloed aan voordelen die mogelijk zijn met de juiste niveaus van vitamine C, is het logisch om waar mogelijk te genieten van een extra portie fruit en groenten. Mannen hebben volgend de DRI minimaal 90 milligram per dag nodig, terwijl vrouwen er 75 moeten krijgen.

Bronnen voor dit artikel zijn onder meer:

http://www.nydailynews.com

http://www.dailymail.co.uk

http://www.huffingtonpost.ca