Zes tekenen dat je een tekort aan vitamine C hebt

Dinsdag 18 december 2012 door: PF Louis

(NaturalNews) De veel voorkomende ziekte die rechtstreeks wordt toegeschreven aan vitamine C-tekort is scheurbuik. Scheurbuik veroorzaakt een malaise van vermoeidheid en lusteloosheid, beïnvloedt de bot- en spierkracht en onderdrukt het immuunsysteem.

Sommige voedingsdeskundigen beschouwen scheurbuik als een uiting van acidose, extreme zuurgraad of lage pH. Die aandoening veroorzaakt veel andere ziekten, zelfs kanker. Dankzij het gebruik van citrus om de scheurbuik van twee miljoen eerdere zeilers te beteugelen, is het voorkomen van scheurbuik vanaf de late 18e eeuw tot nu sterk afgenomen. Maar het komt nog steeds voor.

Vanwege vreselijke voedingsgewoonten of boulimia verantwoordelijk voor anorexia, is er onder tieners een scheurbuikpiek geweest. Het kan ook alcoholisten of oudere mensen treffen wier vermogen om vitamine C te absorberen verminderd is door overmatige medicijngebruik of een slechte voedingspatroon.

Zelfs baby’s die geen borstvoeding krijgen van een gezonde moeder, kunnen scheurbuikverschijnselen vertonen. Hoewel het niet verstandig is vanwege giftige toevoegingen, zijn de meeste zuigelingenvoeding verrijkt met vitamine C.

De meeste dieren kunnen hun eigen vitamine C aanmaken. Daarom kunnen ze snel herstellen van ziekte of verwonding. Het probleem met ons mensen, cavia’s en een paar andere primaten is dat het enzym dat betrokken is bij de productie van vitamine C ontbreekt.

De remedie is simpel. Zorg voor meer vitamine C-voedselbronnen in het voedingspatroon en/of voeg een ascorbinezuursupplement toe.

Vroege tekenen van oprukkende scheurbuik

(1) Chronische weinig energie, kracht en/of depressie. Zelfs de botdichtheid wordt aangetast. Omdat acidose en scheurbuik vergelijkbaar zijn, wordt het klassieke acidose-symptoom van wegkwijnen duidelijk tijdens het afvallen.

(2) Bloedend tandvlees, losse tanden of gingivitis. Dit is een voor de hand liggend en gemakkelijk op te merken signaal dat het collageen dat nodig is voor het opbouwen en onderhouden van weefsel verslechtert. Vitamine C is essentieel voor collageen.

(3) Snelle stemmingswisselingen, slecht humeur en geïrriteerdheid kunnen een vroeg teken zijn van scheurbuik . Voeg meer vitamine C toe aan je dieet of kijk naar andere mogelijkheden voordat je supplementen gaat gebruiken.

(4) Blauwe plekken die gemakkelijk voorkomen en vaak blijven aanhouden, kunnen een aanwijzing zijn voor een vitamine C-tekort. Een trage genezing van kleine wonden en droger haar kan ook wijzen op onvoldoende vitamine C-spiegels.

(5) Chronische ledemaat- of gewrichtspijn is een ander teken dat vraagt om controle op vitamine C als ontbrekende voedingsstof. Soms treedt scheurbuik op als een bloeding in gewrichten, wat hevige pijn veroorzaakt.

(6) Bloedarmoede is een ander teken van een mogelijk vitamine C- tekort. Als je regelmatig verkouden bent of griep krijgt, zal meer vitamine C de kwaliteit van je immuunsysteem verbeteren.

Vitamine C-tekort veroorzaakt neurologische problemen

Een recent onderzoek uitgevoerd aan het Vanderbilt Universitair Medisch Centrum, Afdeling Neurowetenschappen in Nashville, Tennessee en opgenomen in de Journal of Neurochemistry, oktober 2012, leverde enkele interessante observaties op.

Ze gebruikten muizen die genetisch werden gemanipuleerd door de genen die normaliter hun vitamine C aanmaken, te deactiveren. De muizen zijn levend en gezond gehouden door hen via de voeding vitamine C in de vorm van ascorbinezuur (AA) te geven.

Maar voor de doeleinden van deze studie creëerden ze perioden waarin AA niet werd verstrekt en vervolgens opnieuw werd geïntroduceerd. Voor en na elke menstruatie werden bloedmonsters genomen. Tijdens elke ontberingsperiode werden gedragspatronen waargenomen en genoteerd.

Depressief en onderdanig gedrag werd opgemerkt tijdens de aanvankelijke afwezigheid van AA. Compulsies (dwangmatig handelen) voor het consumeren van glucose boven alle andere soorten voedsel werden waargenomen.

Na de muizen een tweede keer AA te hebben ontnomen, gaven bloedmonsters aan “… verlaagde bloedglucosespiegels, oxidatieve schade aan lipiden en eiwitten in de hersenschors en een afname van dopamine- en serotoninemetabolieten in zowel de hersenschors als het striatum. Met andere woorden, neurologische schade.

De wonderbaarlijke resultaten van IV-mega-dosis vitamine C of liposomale vitamine C met hoge cellulaire absorptie zijn bereikt door orthomoleculair medische artsen die al tientallen jaren mega-dosis mineralen en vitamines gebruiken, waardoor extreme fysiologische en psychologische problemen worden opgelost.

Bronnen voor dit artikel zijn onder meer:

http://www.vitasearch.com/get-clp-summary/40487

http://www.unboundmedicine.com

http: //en.wikipedia.org/wiki/Scurvy

http://www.fitday.com

http://www.monzy.com/scurvy/

http://dermnetnz.org/systemic/scurvy.htmlvoedingsgewoonten