Een chronisch tekort aan vitamine C eerder regel dan uitzondering

Vrijdag 11 april 2008 door: Leigh Kirk

(NewsTarget) Vitamine C. Mmmm. . . misschien denk je aan een groot glas sinaasappelsap. Of misschien gebruik je het aan het begin van het koude seizoen, als de “r” in de maand komt. Maar zou je het associëren met hart- en vaatziekten (HVZ) of kanker?

Volgens een artikel dat in oktober 2007 in het Journal of Nutrition is gepubliceerd, is er steeds meer wetenschappelijk bewijs dat zeer grote (therapeutische) doses vitamine C effectief kunnen zijn bij de behandeling van zowel HVZ als kanker. Bovendien hebben sommige wetenschappers de hypothese omarmd dat het ontstaan van deze veel voorkomende degeneratieve ziekten in feite te wijten kan zijn aan een vitamine C-tekort in de bevolking. Schrijven Dr. Steven Hickey en Dr. Hilary Roberts van de Vitamin C Foundation en auteurs van het boek ‘Ascorbate: the Science of Vitamin C’,

Vitamine C, gevonden in een verscheidenheid aan groenten en fruit, is niet alleen essentieel voor onze goede gezondheid, maar ook voor ons voortbestaan. Zonder vitamine C zullen mensen zeker sterven aan scheurbuik, een ziekte die wordt gekenmerkt door o.a. bloedend tandvlees, huidverkleuringen door kleine gescheurde bloedvaten, gemakkelijk ontstaan van blauwe plekken, gewrichtspijn, losse en rottende tanden en hyperkeratose van haarzakjes. Maar langs het continuüm van gezondheid is er een verschil tussen overleven en optimale menselijke gezondheid. De echte vraag is hoeveel vitamine C er nodig is voor een optimale gezondheid?

Vitamine C heeft veel essentiële rollen in het lichaam. Het is nodig voor de synthese van collageen, een belangrijk structureel eiwit in ons lichaam, dat ondersteuning geeft aan onze weefsels, inclusief het versterken van onze bloedvaten, ligamenten, pezen, botten en tanden. Het is ook vereist voor de synthese van hormonen, neurotransmitters en andere belangrijke stoffen die nodig zijn voor het metabolisme. Naast deze functies is vitamine C een krachtige antioxidant. Het neutraliseert vrije radicalen voordat ze de kans krijgen om onze cellen te beschadigen. Vitamine C is misschien wel een van de belangrijkste antioxidanten in onze menselijke fysiologie vanwege zijn veelzijdigheid en brede aanwezigheid.

Hoe veel?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van de overheid wordt gedefinieerd als de dagelijkse hoeveelheid van een voedingsstof die voldoende wordt geacht om aan de behoeften van de meeste gezonde personen te voldoen. Voor vitamine C is het 75 mg / dag voor volwassen vrouwen en 90 mg / dag voor volwassen mannen (rokers wordt aangeraden om 35 mg/dag extra te gebruiken). De huidige ADH is voldoende om overlijden of ernstige gezondheidsproblemen als gevolg van een acuut tekort aan vitamine C (bijvoorbeeld scheurbuik) te voorkomen. De ADH is ook voldoende voor de benodigde collageen- en hormoonsynthese (de ADH is hier voornamelijk op gebaseerd). Maar om effectief als antioxidant te werken, leren wetenschappers dat het vitamine C-gehalte in ons lichaam aanzienlijk hoger moet zijn. En het debat gaat nu over hoeveel er nodig is.

Als we de aanbevolen 5 porties fruit en groenten per dag zouden eten, zouden we gemakkelijk de dubbele ADH voor vitamine C consumeren en waarschijnlijk nog veel meer. Volgens Linus Pauling, een tweevoudig Nobelprijswinnende chemicus die bekend staat om zijn vitamine C-onderzoek, consumeerden onze vroege menselijke voorouders waarschijnlijk 2.300 mg/dag tot 9.500 mg/dag vitamine C uit hun plantaardig dieet. Dit is 25 tot 100 keer meer dan de huidige ADH voor een volwassen man!

Geschiedenis

Wetenschappers hebben vastgesteld dat mensen ongeveer 40.000 jaar geleden hun eigen vermogen verloren, door een genetische mutatie, om vitamine C te produceren. Ons DNA stond onze cellen niet langer toe een enzym te maken dat nodig is om intern vitamine C te produceren. Evolutionaire biologen beweren dat de mutatie een overlevingsvoordeel opleverde. Mensen zouden immers energie kunnen besparen door iets niet te maken dat al in ruime mate beschikbaar was in hun dieet.

Gaandeweg werd onze afhankelijkheid van groenten en fruit duidelijk. In de jaren 1700 begonnen zeilschepen limoenen en groenten in te slaan om te voorkomen dat hun bemanningsleden tijdens lange reizen door scheurbuik omkwamen. In 1928 isoleerde de Hongaarse biochemicus Albert Szent-Györgyi eindelijk de mysterieuze stof die bekend staat als vitamine C. Sindsdien hebben wetenschappers gewerkt om precies te begrijpen hoe vitamine C in ons lichaam functioneert.

Meer dan alleen overleven

Tegenwoordig wijst wetenschappelijk bewijs op een discrepantie tussen de hoeveelheid vitamine C die nodig is om acute deficiëntieziekte te voorkomen en de hoeveelheid die nodig is voor een effectieve antioxidantbescherming om belangrijke degeneratieve ziekten af te weren. Deze hypothese is gebaseerd op de functie van vitamine C als een krachtige, veelzijdige en doordringende antioxidant in ons lichaam.

Vrije radicalen zijn moleculen met een ongepaard elektron waardoor ze zeer reactief zijn. Ze “stelen” een elektron om een stabieler paar te vormen, waardoor ze de moleculen om hen heen beschadigen die een elektron hebben moeten afstaan. Van vrije radicalen is aangetoond dat ze een belangrijke factor zijn bij de ontwikkeling van hart- en vaatziekten (HVZ) en kanker. Ze kunnen vroegtijdige celdood en ontstekingen in ons vaatstelsel veroorzaken. Ze kunnen de beschikbaarheid van stikstofmonoxide verminderen, wat helpt om een gezonde slagaderverwijding en bloedstroom te behouden. Vrije radicalen kunnen ook LDL-cholesterol oxideren. Zoals steeds meer bekend wordt, is het niet zozeer het LDL-cholesterol dat betrokken is bij de ontwikkeling van hartaandoeningen, maar dat het LDL-cholesterol is beschadigd of “geoxideerd” door vrije radicalen.

Veel onderzoeken hebben aangetoond dat verhoogde inname van vitamine C en verhoogde plasmaconcentraties van vitamine C gecorreleerd zijn met een afname van degeneratieve ziekten. Wetenschappers hebben ook de specifieke mechanismen bepaald en uitgelegd waarmee vitamine C deze vrije radicalen opruimt en neutraliseert, waardoor een krachtige bescherming wordt geboden tegen schade door vrije radicalen.

Gevolgtrekking

De huidige ADH is mogelijk voldoende om acute deficiëntieziekte te voorkomen, maar is mogelijk niet voldoende om ons te beschermen tegen schade door vrije radicalen. Een vermindering van het ziekterisico is in verband gebracht met 5 porties fruit en groenten per dag, en dit is waarschijnlijk ten minste gedeeltelijk te wijten aan hun vitamine C-gehalte. Maar het vitamine C-gehalte in deze porties is gemakkelijk het dubbele van de ADH. Wetenschappers die vitamine C onderzoeken, moeten het nog eens zijn over hoeveel er nodig is voor een optimale menselijke gezondheid. Hun schattingen variëren en beginnen meestal bij 400 mg/dag en zelfs hoger.

Dr. Steve Hickey van de Vitamin C Foundation heeft open brieven aan de Food and Nutrition Board en de National Institutes of Health gepubliceerd, waarin hij uiteenzet waarom de huidige ADH onvoldoende is en waarom deze opnieuw moet worden onderzocht en naar boven bijgesteld.

In de tussentijd kunnen we onze gezondheid ondersteunen en ons risico op degeneratieve ziekten verminderen door ervoor te zorgen dat we niet beknibbelen op onze 5 porties fruit en groenten per dag. We kunnen onszelf versterken met een vitaminesupplement van goede kwaliteit voor de extra vitamine C die het bevat.

Vitamine C is een in water oplosbare vitamine, wat betekent dat het niet in het lichaam wordt opgeslagen en dagelijks met onze voeding moet worden aangevoerd. Het Tolerable Upper Intake Level (UL) is de maximale continue inname van een voedingsstof waarvan het onwaarschijnlijk is dat deze bij bijna alle mensen nadelige gezondheidseffecten veroorzaakt, en voor vitamine C is de UL 2 g / dag (2.000 mg / dag). De meest voorkomende bijwerking bij het nemen van een grotere hoeveelheid is diarree. Daarom maken gezonde mensen zich weinig zorgen over toxiciteit als ze meer vitamine C consumeren dan gespecificeerd door de ADH. Lypospheric of lipsomale Vitamine C kan deze ongemakkelijke bijwerking voorkomen. Klik <hier>

Een woord van waarschuwing: mensen met een hoog risico op nieraandoeningen, nierstenen of stoornissen van het ijzermetabolisme moeten grote doses vitamine C (> 500 mg) vermijden. Raadpleeg uw arts of voedingsdeskundige voordat u suppletie neemt.

 

Vrijwel alle groenten en fruit bevatten een bepaalde hoeveelheid vitamine C.Volgens de voedingsdatabase van de USDA zijn groenten en fruit met het hoogste vitamine C-gehalte: sinaasappelsap, grapefruitsap, perziken, paprika’s (zoet en heet), papaja’s, aardbeien, broccoli, spruitjes, koolrabi, ananas en kiwi’s. Andere fruitsoorten die bekend staan om hun hoge vitamine C-gehalte zijn: jujube, acerola, camu camu, guave, rode en zwarte bessen, mango en persimmon.