Vitamine C biedt krachtige gezondheidsvoordelen

Tuesday, October 06, 2009 by: Henri Junttila

(NewsTarget) Van vitamine C is altijd beweerd dat het een essentiële voedingsstof is voor de algehele gezondheid en het welzijn. Mensen zijn niet in staat om deze vitamine zelf aan te maken en daarom kan het verstandig zijn om deze vitamine te suppleren, of dagelijks 5 porties kwalitatief zongerijpt fruit en groente te eten, om zeker te zijn van een voldoende hoeveelheid. Recent onderzoek van het Linus Pauling Institute heeft baanbrekend bewijs gevonden dat vitamine C een positief effect heeft bij het voorkomen van hartaandoeningen en kanker.

Onderzoek heeft een adequate inname van vitamine C in verband gebracht met krachtige gezondheidsvoordelen, zoals hersenfunctie en stemming, aanmaak van collageen en neurotransmitters, vermindering van cholesterol en galstenen, omzetting van vet in energie en verlaging van het risico op hartaandoeningen, beroertes, diabetes en kanker. Vitamine C wordt alom geprezen als een antioxidant en beschermer van cellen tegen oxidatieve schade.

Linus Pauling, oprichter van het Linus Pauling Institute aan de Oregon State University, heeft zijn onderzoek gewijd aan vitamine C en de daaraan gerelateerde gezondheidsvoordelen. Hij begon dit onderzoek in 1966 en was de eerste die deze vitamine identificeerde als een remedie tegen verkoudheid.

Pauling heeft aanbevolen dat mensen minimaal 10-12 gram vitamine C per dag nodig hebben, hoewel de huidige aanbevolen dagelijkse hoeveelheid slechts 75 mg is in het geval van volwassenen. Pauling stelt ook dat om de levenskwaliteit te verbeteren bij chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker en te voorkomen, een hogere inname nodig is.

In het verleden is gesuggereerd dat vitamine C mogelijk een giftig effect heeft op onze gezondheid . Sommige onderzoeken hebben beweerd dat vitamine C daadwerkelijk oxidatieve schade bevordert; een gedetailleerd overzicht van de studie heeft echter geen concreet bewijs gevonden om dit te ondersteunen. Paulings onderzoek heeft geconcludeerd dat, oorspronkelijke negatieve claims ten aanzien van vitamine C, slechts beperkte informatie opleverden over het vermogen van het lichaam om op deze essentiële voedingsstof te reageren.

Het effect van vitamine C op het vetmetabolisme, waarbij de vitamine een reactie oproept die onbedoeld giftige bijproducten neutraliseert, was een andere ontdekking. Universitair docent Fred Stevens van het Linus Pauling Institute heeft naar deze ontdekking verwezen als zijnde eerder onderschat en niet erkend als een functie van vitamine C en de relatie ervan met krachtige gezondheidsvoordelen . Stevens verzekert ons dat het nu duidelijk is hoe vitamine C een metabolische rol kan spelen in het lichaam om te reageren met giftige lipiden en te beschermen tegen de negatieve impact van genotoxines.

De studie van giftige lipiden en oxidatie van deze lipiden heeft de afgelopen jaren in de voorhoede van het onderzoek gestaan. Dit komt door de effecten van de vitamines op de mogelijke behandeling van ziekten zoals kanker en hartaandoeningen.

Het Linus Pauling Institute, in samenwerking met de Oregon State University, wil het onderzoek naar de reactie van vitamine C met giftige lipiden voortzetten om de krachtige gezondheidsvoordelen van vitamine C bij mensen verder te kwalificeren.

Bronnen:
http: //www.healthnews.com/blogs/melanie-grim …
http: //lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitami …
http://www.sciencedaily.com/releases/2005/ 01 …