Bloedend tandvlees is een opvallend symptoom van vitamine C-tekort

( Natural News ) Ons lichaam heeft vitamine C nodig voor een goede weefselgroei en herstel van beschadigde weefsels. Vitamine C bevordert ook een gezond immuunsysteem. Omdat ons lichaam echter zelf geen vitamine C kan produceren, moet het van een externe bron komen, zoals het voedsel dat we eten. Zonder voldoende vitamine C zouden we kunnen bezwijken aan scheurbuik, wat kan worden geïdentificeerd aan de hand van symptomen als ontstoken, gezwollen en bloedend tandvlees .

Wat is scheurbuik

Scheurbuik is een aandoening die in de moderne tijd zelden voorkomt, in de westerse geneeskunde wordt beschouwd als zijnde uitgestorven, maar er komen nog steeds gevallen voor. Het wordt veroorzaakt door een ernstig tekort aan vitamine C of ascorbinezuur. Ook bekend als scorbutus, werd scheurbuik vroeger altijd geassocieerd met zeelieden die voor langere tijd de zee op gingen. Omdat de enige beschikbare bronnen van vitamine C in die tijd vers fruit en groenten waren, en de methoden voor het bewaren van voedsel op zijn best nog rudimentair waren, raakten de zeelieden snel zonder vitamine C tijdens hun lange oceaanreizen. Dit had tot gevolg dat veel zeelieden stierven aan wat een gemakkelijk te voorkomen ziekte had kunnen zijn. Hoewel scheurbuik tegenwoordig  een zeldzame aandoening is, zijn bepaalde groepen mensen er nog steeds bijzonder vatbaar voor. Dergelijke groepen zijn onder meer alcoholisten, gezinnen met een laag inkomen, mensen met een ondermaats voedingspatroon (diëten), stressgevoelige mensen en ouderen.

Bloedend tandvlees is een van de belangrijkste indicatoren van scheurbuik, maar de aandoening houdt ook verband met symptomen zoals tandvleesaandoeningen, bloedarmoede, uitputting, oedeem, ontsteking van het tandvlees, huidbloedingen en verlies van tanden. Het is gemakkelijk te behandelen door voedsel te eten dat rijk is aan vitamine C en door vitamine C-supplementen te nemen. (Verwante: natuurlijke geneeswijzen voor parodontitis: vitamine C en quercetine .)

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine C en andere antioxidanten hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Vitamine C is op zichzelf een krachtige antioxidant, helpt je te beschermen tegen vrije radicalen en heeft een positief effect op de gezondheid van uw huid en het immuunsysteem . Vrije radicalen veroorzaken ook oxidatieve stress, die verband houdt met chronische ontstekingen.

Bronnen van vitamine C

Bescherm jezelf tegen bloedend tandvlees en het ontstaan van scheurbuik door vitamine C-rijk voedsel te eten. Hier zijn enkele uitstekende bronnen van vitamine C:

  • Citrusvruchten . Citrusvruchten worden vaak beschouwd als  de meest bekende bron van vitamine C . Voorbeelden van citrusvruchten zijn sinaasappels, mandarijn sinaasappelen, citroenen, limoenen en grapefruits. Ze kunnen je gemakkelijk helpen om aan je dagelijkse vitamine C-behoeften te voldoen. Je kunt ze als vrucht eten, of ze als vers sap drinken.
  • Bessen. Bessen zoals aardbeien, frambozen, bosbessen en veenbessen zitten boordevol vitamine C. Je kunt wat bessen toevoegen aan je ontbijtgranen, havermout of yoghurt  voor een energiestimulerend ontbijt, of je kunt er een handvol van eten als gezond tussendoortje.
  • Paprika’s. Gebruik paprika’s om je dieet op te fleuren met vitamine C. Je kunt kiezen uit een grote variatie aan paprika’s, zoals onder andere de gewone groene paprika, de mildere rode paprika en de warmere rode en groene paprika. U kunt ze fijnhakken en toevoegen aan salades, bijgerechten, sauzen of stoofschotels. Naarmate ze rijpen, neemt het vitamine C-gehalte van paprika en paprika in de loop van de tijd toe.
  • Kruisbloemige groenten. Het eten van broccoli en andere vitamine C-rijke groenten kan oxidatieve stress helpen verminderen, iemands immuniteit verbeteren en het risico op kanker en hartaandoeningen verlagen. Boerenkool koken, stomen of braden kan helpen om meer van zijn antioxidanten vrij te maken. Andere voorbeelden van vitamine C-rijke kruisbloemige groenten zijn spruitjes, kool en bloemkool.

Als u meer wilt weten over natuurlijke geneeswijzen voor scheurbuik en andere ziekten, kunt u meer artikelen lezen op NaturalCures.news .

Bronnen zijn onder meer:

NaturalHealth365.com

Healthline.com

VeryWellFit.com