Natuurlijke geneeswijzen voor parodontitis: vitamine C en quercetine

( Natural News ) Parodontitis, ontsteking van de omgeving van de tand of kies, is een ernstige aandoening die een voorloper kan worden van andere ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes, ademhalingsproblemen en kanker. Een artikel gepubliceerd op de website NaturalHealth365.com bespreekt hoe vitamine C en quercetine  kunnen worden gebruikt als oplossing voor deze ziekte.

Vitamine C staat algemeen bekend om zijn gunstige effecten tegen ontstekingen en infecties. Deze voedingsstof alleen kan ook de gezondheid van tandvlees en weefsel verbeteren. De combinatie met flavonoïden zoals quercetine kan echter een nog krachtiger effect hebben. Net als vitamine C bevat quercetine ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen. Het gebruik van een combinatie van vitamine C en quercetine kan ontstekingen verminderen en het tandvlees effectiever gezond houden dan alleen vitamine C. (Gerelateerd: stop gevaarlijke parodontitis met vitamine C- en CoQ10-supplementen .)

Dit werd bewezen in een studie die in 2012 werd gepubliceerd, waarin onderzoekers 60 gezonde mannen tussen 19 en 23 jaar bijeen brachten om de effecten van alleen vitamine C, alleen quercetine, een combinatie van de twee of een placebo te vergelijken. De deelnemers werden acht weken geobserveerd.

De resultaten toonden aan dat degenen die de combinatie van vitamine C en quercetine namen, wel 50 tot 60% verbeteringen in ontsteking en celgezondheid ervoeren, vergeleken met de verbetering van 35 tot 47% in andere groepen. De onderzoekers zeggen dat dit effect kan worden toegeschreven aan het vermogen van vitamine C om quercetine in het lichaam te ondersteunen en te regenereren. Bovendien lijkt vitamine C de antioxiderende eigenschappen van quercetine te verbeteren en te versterken en de biologische beschikbaarheid ervan te vergroten.

Samen kunnen deze twee belangrijke supplementen een krachtiger effect hebben tegen ontstekingen en celbeschadiging, waardoor het risico op hartaandoeningen, diabetes, ademhalingsproblemen, kanker en vroegtijdig overlijden wordt verminderd.

Afgezien van supplementen, kun je vitamine C halen uit voedingsmiddelen , zoals Kakadu-pruimen, acerolakersen, camu camu, rozenbottels, chilipepers, guaves, zoete gele paprika’s, zwarte bessen, tijm, peterselie, mosterdspinazie, boerenkool, kiwi’s, broccoli, spruitjes, citroenen, lychees, Amerikaanse dadelpruimen, papaja’s, aardbeien en sinaasappels. Je kunt ook quercetine krijgen uit voedsel , zoals kappertjes, uien, vlierbessen, boerenkool, okra, appelschillen, aronia-bessen, veenbessen, asperges en gojibessen.

Wat veroorzaakt parodontitis?

Parodontitis of tandvleesaandoening is een infectie van de weefsels van het tandvlees en het bot rond de tanden. Een van de meest voorkomende oorzaken van deze aandoening zijn slechte poets- en flosgewoonten. De mond zit vol bacteriën die constant een plakkerige, kleurloze tandplak vormen. Plak die niet wordt verwijderd, kan verharden en tandsteen vormen, die niet kan worden gereinigd door alleen te borstelen. Tandvleesaandoeningen komen ook vaker voor bij mensen die roken. Roken kan de behandeling van tandvleesaandoeningen ook minder succesvol maken. Mensen met diabetes, hormonale veranderingen en andere gezondheidsproblemen en mensen die medicijnen gebruiken die de speekselvloed verminderen, hebben meer kans op parodontitis. Mensen met deze aandoening ervaren doorgaans het volgende:

  • Slechte adem die niet weggaat
  • Losse tanden
  • Pijn bij het kauwen
  • Terugtrekkend tandvlees of tanden die langer lijken
  • Rood of gezwollen tandvlees
  • Gevoelige tanden
  • Zacht of bloedend tandvlees


Bronnen zijn onder meer:

NaturalHealth365.com

Healthline.com

HealWithFood.org

NIDCR.NIH.gov