Vitamine C verbetert de longfunctie, voorkomt COPD

( Natural News ) Als u zich slecht voelt, is het algemeen bekend om meer vitamine C toe te voegen om uw immuniteit te versterken. Het blijkt, het is een wijs advies, gebaseerd op een studie gepubliceerd in  Dove Press . In de studie ontdekten onderzoekers uit Zuid-Korea dat antioxidanten zoals vitamine C de  longfunctie verbeteren en zelfs chronische obstructieve longziekte (COPD) voorkomen.

COPD is een inflammatoire longziekte die wordt gekenmerkt door ademhalingsmoeilijkheden, aanhoudend hoesten of piepende ademhaling en verhoogde slijmproductie. De term omvat ook andere progressieve longziekten die bijdragen aan de aandoening, waaronder emfyseem, chronische bronchitis en niet-reversibel astma. In een rapport van de  Wereldgezondheidsorganisatie sterven ongeveer drie miljoen mensen aan COPD, waarmee het de derde belangrijkste doodsoorzaak is na hartaandoeningen en beroertes. Wereldwijd lijden meer dan 65 miljoen mensen aan COPD, waarvan de meeste gevallen verband houden met blootstelling aan tabaksrook.

Het zijn echter niet alleen rokers die het risico lopen op COPD. Als iemand in een huis woont waar iemand binnen rookt, kan hij nog steeds COPD krijgen, zelfs als hij nog nooit heeft gerookt. In de VS is het roken van sigaretten – inclusief blootstelling aan rook – de belangrijkste oorzaak van COPD. Naast roken kan ook chronische blootstelling aan vervuilde lucht leiden tot COPD. Voor mensen met COPD maakt blootstelling aan vervuilde lucht hun symptomen echter erger, in sommige gevallen zelfs fataal.

COPD verslaan met vitamine C

Het Zuid-Koreaanse team ontdekte dat het nemen van antioxidanten in de voeding , waaronder vitamine C, een positief effect heeft op de longen. In de studie ontdekten ze dat dit beschermende effect te wijten is aan het vermogen van de antioxidanten om oxidatieve schade in de longen te voorkomen – de primaire schade die wordt veroorzaakt door roken. De bevinding bouwt voort op bewijs dat een dieet dat rijk is aan fruit en groenten gunstig is voor de longen, dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten. Dit betekent dat een gezonde voeding met fruit en groenten de effecten van COPD in de longen kan helpen tegengaan.

Voor de studie vroeg het team gegevens op van een cohortstudie die zowel landelijke als stedelijke gebieden in Zuid-Korea omvatte. Ze vonden in de studie minstens 6.700 mensen met COPD, die ze gedurende twee jaar volgden en analyseerden. Gedurende deze tijd maten onderzoekers de longfunctie van de deelnemers, registreerden hun inname van antioxidanten en keken naar tekenen van oxidatieve schade. Ze ontdekten dat roken en andere sociaaleconomische factoren inderdaad het risico op COPD kunnen verhogen, maar dat een toename van de inname van antioxidanten deze risicofactoren effectief kan verbeteren. Simpel gezegd, antioxidanten kunnen het risico op COPD verminderen, ongeacht levensstijl en andere factoren.

Het team vond ook een positief verband tussen de inname van antioxidanten en de algehele gezondheid van de longen. Dit is goed nieuws voor mensen die risico lopen op COPD en andere aandoeningen van de luchtwegen, aangezien het eten van meer antioxidanten – met name vitamine C en E – de gezondheid van de longen kan verbeteren.

Voedingsbronnen van vitamine C

Mensen stellen vitamine C gelijk aan sinaasappels en citroenen, voornamelijk vanwege James Lind en zijn klinische proef om scheurbuik te genezen . Tegenwoordig hebben mensen die hun vitamine C-inname willen verhogen, meer dan de twee citrusvruchten om uit te kiezen – hier zijn slechts enkele  veelvoorkomende voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine . (Gerelateerd:  Butternut squash is een lekkere manier om uw vitamine C-spiegel te verhogen .)

  • Rozenbottels – Slechts zes stukjes van deze kleine vrucht is voldoende om een persoon de vitamine C te geven die hij voor die dag nodig heeft.
  • Chilipepers – Dit doorbreekt het idee dat alleen zure voedingsmiddelen vitamine C bevatten. Een groene chilipeper heeft 121 procent van de dagelijkse waarde voor vitamine C. Rode chilis loopt ook niet ver achter; een rode chilipeper heeft 72 procent.
  • Guaves – De vrucht komt oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika en bevat meer dan 140 procent van de dagelijkse waarde voor de vitamine. Studies hebben ook aangetoond dat het eten van guaves de bloeddruk en het cholesterolgehalte kan verlagen.

Bronnen zijn onder meer:

NaturalHealth365.com

MayoClinic.org

WHO.int [pdf]

COPD.net

BBC.com

Healthline.com