Vitamine C vermindert het risico op cataract (staar) met maar liefst 30%

( Natural News ) Veel mensen ervaren een geleidelijke achteruitgang van de zicht- en gehoorkwaliteit als een normaal onderdeel van het verouderingsproces. Het is zeker waar dat ons lichaam achteruitgaat naarmate we ouder worden en dat veel senioren een verslechtering ervaren in deze vermogens. 

Cataracten komen bijvoorbeeld vooral veel voor bij oudere Amerikanen. Zoals gerapporteerd door Natural Health 365 , wordt bij ongeveer 29 procent van alle Amerikanen – 50 procent van hen ouder dan 85 – staar gediagnosticeerd, een aandoening waarbij de lens van het oog steeds ondoorzichtiger wordt en wazig zicht veroorzaakt. Cataract is wereldwijd de belangrijkste oorzaak van blindheid.

Hoewel veel oudere mensen de diagnose cataract krijgen, betekent dat niet dat mensen er genetisch voor vatbaar zijn of dat deze aandoening een onvermijdelijk onderdeel is van het verouderingsproces. In feite ontdekte een studie van onderzoekers van King’s College  London , gepubliceerd in het tijdschrift  Ophthalmology , dat juist het dieet dat we eten en de levensstijlkeuzes die we maken, eerder dan de genetica, de grootste invloed heeft op het risico op het ontwikkelen van cataract. In het bijzonder ontdekten de onderzoekers dat een voortdurende verhoogde consumptie van vitamine C geassocieerd is met een vermindering van 33 procent in de progressie van cataract.

Voedingsstoffen, niet genetica, hebben de grootste impact

Voor hun studie verzamelde het onderzoeksteam gegevens van 1.000 paren Britse vrouwelijke tweelingen die werden gevraagd vragenlijsten in te vullen over hun inname van vitamine A, B, C, D en E, de mineralen zink en mangaan, en verschillende andere voedingsstoffen. Digitale beeldvorming werd vervolgens gebruikt om de progressie van cataract te beoordelen toen de studiedeelnemers 60 jaar oud waren.

Tien jaar na de start van het onderzoek werden opnieuw metingen verricht bij 324 tweelingenparen. Medical News Today rapporteerde als volgt over de resultaten:

De eerste meting bracht een hoge vitamine C-inname in verband met een ongeveer 20% lager risico op cataract. De 10-jarige beoordeling onthulde een 33% lager risico op progressie van cataract bij vrouwen met een dieet dat rijk was aan voedingsmiddelen die vitamine C bevatten.

Genetische factoren waren verantwoordelijk voor 35% van het verschil in progressie van cataract, terwijl omgevingsfactoren, zoals voeding, goed waren voor 65%, wat suggereert dat de genetische impact op de ontwikkeling van cataract mogelijk minder significant is dan eerder werd aangenomen.

Dus hoewel er zeker een genetische component is voor het risico op cataract, maakt de studie duidelijk dat het al dan niet ontwikkelen van deze slopende aandoening naarmate we ouder worden grotendeels in onze eigen handen ligt, afhankelijk van de voedings- en levensstijlkeuzes die we maken.

Vitamine C: een krachtige antioxidant

Het onderzoeksteam is van mening dat het waarschijnlijk de antioxiderende eigenschappen van vitamine C zijn die verantwoordelijk zijn voor het vermogen om cataract te voorkomen. Natural Health 365 meldde:

Als antioxidant helpt vitamine C buitensporige vrije radicalen te voorkomen, die weefsels en cellen kunnen beschadigen. Antioxidanten, zoals vitamine C, kunnen die schade voorkomen.

Hoewel de vloeistof rond de ooglens normaal gesproken al veel vitamine C bevat, speculeren de onderzoekers dat het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine een extra boost geven aan het vitamine C-gehalte in de vloeistof, wat voor extra bescherming zorgt.

De beste voedselbronnen van vitamine C

Het is belangrijk op te merken dat de studie zich concentreerde op de consumptie van vitamine C die rechtstreeks uit voedselbronnen werd gewonnen in plaats van supplementen. Dus, welke voedingsmiddelen zijn het hoogst in deze belangrijke vitamine?

Als we aan vitamine C denken, komen sinaasappels meteen voor de geest, maar er zijn eigenlijk andere voedingsmiddelen die veel betere bronnen van deze vitamine zijn . Andere voedingsmiddelen die veel vitamine C bevatten, zijn onder meer papaja, broccoli, aardbeien en bloemkool. Het helpt natuurlijk niet om de consumptie van deze voedingsmiddelen te verhogen als ze doordrenkt zijn met chemische bestrijdingsmiddelen , dus zorg ervoor dat je biologische, niet-GGO-producten koopt of kweek ze gewoon zelf !

Bronnen zijn onder meer:

MedicalNewsToday.com

NaturalHealth365.com

NaturalNews.co