Chirurgie blijkt de vitamine C-behoefte te verhogen

Maandag de 03 september 2007 door: Jack Challem

(Natural News) Als je een operatie ondergaat, heb je wat extra vitamine C nodig.Andreas Rumelin, MD, van de Universiteit van Bonn, Duitsland, en zijn collega’s hebben onlangs onderzocht hoe een operatie leidt tot een snelle afname van vitamine C-bloedspiegels en zijn verhoogde “klaring” uit het lichaam.

“Een verlaging van de plasmaconcentraties van ascorbinezuur [vitamine C] in de postoperatieve periode is goed gedocumenteerd en gaat gepaard met een toename van postoperatieve complicaties”, schreef Rumelin in de Journal of Surgical Research .

In de studie gaf hij vitamine C (ongeveer 420 mg voor een persoon van 150 pond) aan 15 patiënten van middelbare- en oudere leeftijd voor- en nadat ze een nekoperatie hadden ondergaan. Rumelin en zijn collega’s bepaalden vervolgens de vitamine C-spiegel van de patiënten vóór de operatie en op de eerste dag na de operatie.

Ze ontdekten dat de patiënten op de eerste dag na de operatie een gemiddelde daling van 40 procent in hun vitamine C-spiegel in het bloed hadden. Tegelijkertijd was er een gemiddelde toename van 37 procent in de “metabole klaring” van vitamine C uit het lichaam.

Hij berekende dat een dosis van ongeveer 1150 mg vitamine C nodig zou zijn om het verlies te compenseren en om vitamine C weer op een normaal niveau te brengen. Maar hij erkende ook: “De optimale postoperatieve plasmaconcentratie van ascorbinezuur is niet bekend.”

Referentie: Rumelin A, Humbert T, Luhker O, et al. Metabole klaring en het antioxidant ascorbinezuur bij chirurgische patiënten. Journal of Surgical Research , 2005; 129: 46-51.
– (c) Jack Challem, The Nutrition Reporter ™