Vitamine C kan het risico op een beroerte verminderen

Zaterdag 1 maart 2014 door: Sandeep Godiyal

(NaturalNews) De voordelen van vitamine C voor het immuunsysteem zijn al een aantal jaren goed gedocumenteerd. Vitamine C is cruciaal voor de algehele gezondheid van het lichaam en zijn inspanningen om infecties te bestrijden – zowel bacterieel als viraal. Recent onderzoek heeft een ander voordeel ontdekt om ervoor te zorgen dat het vitamine C-gehalte optimaal is.

Beroertes en vitamine C

Onlangs presenteerde een kleine Franse studie op de jaarvergadering van de American Academy of Neurology het bewijs dat mensen met een normaal vitamine C-gehalte een significant minder risico lopen op hemorragische beroerte in vergelijking met mensen bij wie de vitamine C-spiegel ontoereikend of laag was. Hemorragische beroerte, hoewel minder vaak voorkomend dan ischemische beroerte, is dodelijker.

Dr. Stephane Vannier, van het Pontchalilou University Hospital in Frances, citeerde de resultaten van deze studie als een verwijzing naar lage vitamine C-waarden als risicofactor voor dit type beroertes. Andere risicofactoren waarop hij wees, zijn onder meer overgewicht, hoge bloeddruk en het drinken van overmatige hoeveelheden alcohol.

Details van de Franse studie zijn verbluffend

Dr. Vannier en zijn collega’s hebben 130 mensen bestudeerd. De helft van die mensen had geen beroerte gehad, terwijl de andere helft er wel een had gehad. Van alle 130 mensen had 45 procent vitamine C-spiegels die als zeer laag werden geclassificeerd. Nog eens 45 procent van de deelnemers aan de studie had een normaal vitamine C-gehalte. Van de 65 mensen in de studie die nog nooit een beroerte hadden gehad, hadden allemaal een normaal vitamine C-gehalte.

Accumulerend bewijs toont een beroerte en vitamine C-verbinding

Deze Franse studiegegevens zijn nog vrij nieuw aangezien ze nog niet door de peer review-fase zijn gegaan. Het bevestigt echter al enkele eerdere onderzoeken die vergelijkbare resultaten lieten zien. Een studie van de Universiteit van Cambridge, uitgevoerd in 2008, toonde aan dat bij deelnemers met hoge vitamine C- spiegels in hun bloed het optreden van beroertes met 42 procent afnam.

Een andere studie, uitgevoerd in 1995 en geciteerd in het British Medical Journal, toonde aan dat ouderen met een lager vitamine C-gehalte het grootste risico op een beroerte vertoonden .

Onlangs werd in Japan een 20-jarig onderzoeksproject afgerond. Dr. Tetsuji Yokoyama, een epidemioloog die de studie leidde, verklaarde dat zijn studie aantoonde dat voldoende hoge vitamine C-niveaus positieve effecten hadden op alle soorten beroertes, inclusief het type dat het meest voorkomt. Van de meer dan 2100 deelnemers aan de Japanse studie kregen de mensen die in de groep met de laagste hoeveelheden vitamine C zaten meer beroertes.

Gezien al het onderzoek dat wijst op de overvloed aan voordelen die mogelijk zijn met de juiste vitamine C-niveaus, is het logisch om waar mogelijk te genieten van een extra portie fruit en groenten. Mannen hebben volgens de officiële richtlijnen minimaal 90 milligram per dag nodig, vrouwen 75.

Bronnen voor dit artikel zijn onder meer:

http://www.nydailynews.com

http://www.dailymail.co.uk

http://www.huffingtonpost.ca