Vitamine C blijkt essentieel te zijn voor een optimale gezondheid

Woensdag 3 juni 2009 door: Sheryl Walters

(NewsTarget) Vitamine C of ascorbinezuur biedt veel gezondheidsvoordelen, waaronder een krachtige antioxidant. Recente onderzoeken hebben de talrijke voordelen aangetoond van het opnemen van vitamine C als onderdeel van een dagelijks regime. Vitamine C kan gezondheidsrisico’s verminderen.

De officiële aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) vitamine C om scheurbuik te voorkomen is 90 mg per dag voor mannen en 75 mg per dag voor vrouwen. In bepaalde gevallen kunnen echter hogere doses nodig zijn om de volledige voordelen te behalen. Een vrouw kan aan de ADH voldoen door simpelweg een glas sinaasappelsap van 180 ml per dag te drinken.

Vitamine C is betrokken bij de aanmaak van collageen en noradrenaline. Het speelt een belangrijke rol bij de overdracht van vet naar de mitochondriën in cellen voor de productie van energie. Vitamine C is ook een zeer krachtige antioxidant die werkt om moleculen in het lichaam, waaronder DNA en RNA, te beschermen tegen vrije radicalen en reactieve zuurstofsoorten. Vitamine C kan zelfs andere antioxidanten, zoals vitamine E, regenereren.

Studies uitgevoerd door Linus Pauling en collega’s in de jaren ’70 en ’80 hebben aangetoond dat zeer grote intraveneuze doses vitamine C (10 gram per dag) de overleving en kwaliteit van leven van patiënten met terminale kanker verhogen. De sleutelfactor lijkt echter te zijn dat de doses intraveneus worden toegediend om het meeste voordeel te behalen door het gehalte aan vitamine C in het bloed te verhogen. Een andere studie gepubliceerd in de Proceedings van de National Academy of Sciences ontdekten dat injecties van vitamine C rechtstreeks in tumoren van muizen een vermindering van zowel de tumorgrootte als de groei hebben laten zien. De onderzoekers brachten de kankerbestrijdende werking van vitamine C in verband met de vorming van waterstofperoxide in de vloeistof rondom de tumor. Opgemerkt moet worden dat de normale cellen rondom de tumor niet werden aangetast.

Onderzoekers van de Universiteit van Cambridge hebben onlangs een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition waarin de vitamine C-waarden in het bloed gedurende meer dan tien jaar bij 20.000 mensen werden gemeten. Het onderzoek toonde aan dat degenen met de hoogste vitamine C-waarden in het bloed het risico op een beroerte met meer dan 40% verminderden in vergelijking met degenen met de laagste vitamine C-waarden.

Vitamine C heeft veel toepassingen en voordelen . De voordelen variëren van scheurbuikpreventie tot kankerbehandeling en beroertepreventie. Naarmate er meer onderzoeken worden afgerond naar vitamine C, zullen er hoogstwaarschijnlijk meer voordelen bekend worden.

http: //lpi.oregonstate.edu/infocenter/vitami …

http: //www.cbsnews.com/stories/2008/01/10/he …

http://www.nih.gov/news/ gezondheid / aug2008 / niddk …