Antivitamine C-studie Ernstig gebrekkig en misleidend

Maandag 9 maart 2009 door: Sherry Baker

(NewsTarget) Een recente studie gepubliceerd in Cancer Research (2008; 68: 8031-8038) waarschuwde dat hoge doses vitamine C kankerpatiënten kunnen schaden doordat ze chemotherapie ineffectief maken. Maar nu legt een gedetailleerd rapport in het huidige nummer van het tijdschrift Alternative and Complementary Therapies uit dat de anti-vitamine C-studie niet alleen gebrekkig was, maar ook géén vorm van vitamine C gebruikte die bij mensen werd gebruikt.

In de huidige kolom Alternative and Complementary Therapies Medical Journal Watch heeft voedingsdeskundige Jack Challem stap voor stap de onnauwkeurigheden in het kankeronderzoek ontleed. De studie die concludeerde dat vitamine C gegeven aan muizen of gekweekte cellen die werden behandeld met gewone chemotherapie tegen kanker, de antitumorale effecten van die geneesmiddelen belemmerden. In een verklaring aan de media wees Challem op twee belangrijke problemen met het onderzoek. 
Ten eerste gebruikten de onderzoekers géén vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd. In plaats daarvan gebruikten ze een geoxideerde vorm van vitamine C die bekend staat als dehydroascorbinezuur – een verbinding die bij mensen niet als voedingssupplement wordt gebruikt.

Bovendien kregen de muizen bij de experimenten giftige doses dehydroascorbinezuur. “Deze studie en de daaropvolgende krantenkoppen [die het genereerde] waren een ernstige en slechte dienst voor artsen en patiënten met kanker”, zei Challem in de persverklaring, eraan toevoegend dat “aanzienlijk hoeveelheden objectief onderzoek, heeft aangetoond dat er opvallende voordelen zijn van hooggedoseerde vitamine C ( ascorbinezuur) in kankercellen en bij dieren – en bij de mens. De ideale therapeutische benadering zou zijn om individuele behandeling, inclusief IV vitamine C , uit een menu met opties op maat te maken . “

Hooggedoseerde intraveneuze vitamine C wordt vaak gebruikt als alternatieve en complementaire therapie voor kankerpatiënten die chemotherapie ondergaan. Volgens Challem wordt aangenomen dat de vitamine kanker helpt behandelen door de dood van tumorcellen aan te sporen. Een ander mogelijk voordeel van het geven van vitamine C aan kankerpatiënten is, dat het bekend is dat het supplement de vorming van collageen bevordert, dus het kan helpen bij de postoperatieve genezing en het kan ook de weerstand van weefsels tegen uitzaaiingen verhogen.

Volgens de website van het Linus Pauling Institute hebben de pionier vitamine C-onderzoeker Dr. Pauling en zijn medische medewerkers, doses aanvullende vitamine C als aanvullende behandeling aanbevolen bij conventionele kankertherapieën. Ze ontdekten herhaaldelijk dat de voordelen varieerden van een verhoogd gevoel van welzijn en een langere overlevingstijd voor terminale patiënten tot zeldzame volledige regressies van maligniteiten.

Voor meer informatie:
http: //www.liebertonline.com/doi/pdfplus/10 ….
http: //lpi.oregonstate.edu/s-s00/vitaminc.ht …