Chronische stress is een risico op kanker, maar vitamine C kan helpen

Zondag 12 januari 2020 door: 

(Natural News) Chronische stress, een biologische reactie op emotionele druk en veeleisende situaties gedurende een langere periode, kan negatieve effecten hebben op je fysieke, mentale en emotionele welzijn. Deze negatieve gezondheidseffecten kunnen een hoger risico op hartaandoeningen, toegenomen darmproblemen en zelfs versnelde cognitieve stoornissen omvatten. Nu suggereert recent onderzoek dat chronische stress een sleutelmechanisme kan veroorzaken dat de groei van kankerstamcellen stimuleert die tumoren creëren.

Een studie gepubliceerd in de Journal of Clinical Investigation wees uit dat een stresshormoon genaamd adrenaline een reeks biochemische reacties veroorzaakt die de groei en verspreiding van borstkanker bevorderen . Deze studie wordt beschouwd als de eerste die de effecten van chronische stress op de groei van kankerstamcellen aantoont, iets waar eerder onderzoek nooit specifiek op was gericht.

“Je kunt alle cellen die je wilt in een tumor doden, maar als de stamcellen, of moedercellen, niet worden gedood, dan gaat de tumor groeien en metastaseren. Dit is een van de eerste onderzoeken die chronische stress specifiek in verband brengt met de groei van stamcellen van borstkanker ”, zegt Keith Kelley, een van de auteurs van het onderzoek.

Houd je stressniveau laag om kanker te voorkomen

Om te observeren hoe stress de groei van kankercellen beïnvloedt, veroorzaakte een internationaal team van onderzoekers chronische stress bij muizen door ze in kleine omhulsels te plaatsen die hun beweging aanzienlijk beperkten. Deze muizen waren ongeveer een week gestrest voordat ze in twee groepen werden opgesplitst, waarbij één groep als controle werd aangewezen. De muizen in de controlegroep werden verplaatst naar veel grotere en comfortabelere kooien om de stress te stoppen. De muizen in de andere groep werden daarentegen door de onderzoekers nog 30 dagen in hun kleine verblijfplaatsen gelaten.

Na het eerste onderzoek ontdekten de onderzoekers dat de muizen die chronische stress ervoeren gedragsveranderingen vertoonden die indicatief waren voor depressie en angst. Deze muizen hadden ook veel grotere kankertumoren dan hun leeftijdsgenoten in de controlegroep. Bovendien groeiden deze tumoren sneller en werden ze in grotere aantallen aangetroffen.

Na de associaties tussen chronische stress, verbeterde stamcelgroei van borstkanker en chronische stress te hebben aangetoond, onderzocht het onderzoeksteam hoe verschillende fysiologische factoren veranderden in de door chronische stress geïnduceerde muizen. Na een grondige analyse kwamen de onderzoekers dichter bij adrenaline als de hoofdverdachte.

Ze zagen dat de gestreste muizen significant hogere niveaus van dit hormoon hadden dan de muizen in de controlegroep. Ook hadden de gestreste muizen die behandelingen kregen die ADRB2 remden – een adrenaline-receptor – kleinere kankertumoren en minder kankerstamcellen.

Vervolgens wilden de onderzoekers de betekenis van hun bevindingen evalueren. Om dit te doen, bestudeerden ze de bloedspiegels van adrenaline van 83 vrouwen bij wie borstkanker werd vastgesteld. Ze ontdekten dat vrouwen met hogere niveaus van dit stresshormoon ook een teveel aan lactaatdehydrogenase hadden in kankertumoren uit biopsiemonsters van borstkanker. Bovendien hadden mensen met hogere niveaus van adrenaline ook een lagere algehele overleving en ziektevrije overleving in vergelijking met mensen met veel lagere niveaus van het stresshormoon.

De onderzoekers voerden vervolgens een laatste test uit om te zien of ze een strategie konden bedenken om de negatieve effecten van adrenaline op het lichaam te blokkeren. In laboratoriumtests op borstkankercellijnen ontdekten ze dat de meest veelbelovende stof vitamine C is, die de productie van lactaatdehydrogenase blokkeerde. Bovendien zagen de onderzoekers dat kankertumoren krompen na het injecteren van vitamine C in gestreste muizen. (Gerelateerd: vitamine C helpt bij het elimineren van chronische ziekten .)

“Alles bij elkaar genomen, tonen deze bevindingen aan dat vitamine C een nieuw en effectief therapeutisch middel zou kunnen zijn om kanker aan te pakken bij patiënten die chronische stress ondergaan”, zegt Liu.

Lees meer over de geweldige gezondheidsvoordelen van vitamine C op Nutrients.news .

Bronnen zijn onder meer:

NaturalHealth365.com

Eurekalert.org

JCI.org