Wil je je humeur verbeteren? Probeer vitamine C

Zondag 26 september 2010 door: Jonathan Benson

NaturalNews) De bekende voordelen van het nemen van vitamine C omvatten nu ook stemmingsverbetering, volgens een nieuwe studie door onderzoekers van het Jewish General Hospital (JGH) in Montreal. In een dubbel-blinde klinische studie, ervoeren patiënten in het ziekenhuis een significante en snelle verbetering in hun stemmingen kort na het nemen van vitamine C.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nutrition, draagt bij aan de groeiende hoeveelheid bewijsmateriaal over de essentiële rol die vitamine C speelt in het reguleren van hormoonspiegels, met name die zoals serotonine die het mentale en emotionele welzijn beïnvloeden. En volgens onderzoekers hebben de meeste mensen een zeer ontoereikende inname van de essentiële voedingsstof.

“Eerdere studies, zowel in ons ziekenhuis als in andere centra, toonden aan dat de meerderheid van acuut gehospitaliseerde patiënten subnormale niveaus van vitamine C en D in hun bloed hebben”, legt Dr. L. John Hoffer, MD, Ph.D., een onderzoeker bij het Lady Davis Institute for Medical Research (LDI), dat is aangesloten bij JGH. “Ongeveer een op de vijf patiënten met acute zorg in ons ziekenhuis heeft een vitamine C-gehalte dat zo laag is dat het compatibel is met scheurbuik.”

Hoffer legde ook uit dat artsen zich grotendeels niet bewust zijn van deze enorme vitaminetekorten, waardoor patiënten niet de vitaminesupplementen krijgen die ze nodig hebben om weer gezond te worden.

“Volgens de arts/onderzoeker krijgen patiënten zelden vitaminesupplementen”, zei hij. “De meeste artsen zijn zich gewoon niet bewust van het probleem. Subklinische tekorten aan vitamine C en D zijn elk in verband gebracht met psychologische afwijkingen.”

De JGH-studie is niet de eerste die een verband tussen vitamine C- tekort en een slechte gezondheid identificeert . Talrijke onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine C nodig is om een gezond cardiovasculair systeem te behouden en het lichaam te beschermen tegen oxidatieve schade, maar het is nu duidelijk dat de hersenen ook afhankelijk zijn van vitamine C.

“Lage niveaus van vitamine C in de hersenen kunnen leiden tot depressie en hysterie”, verklaren Michael T. Murray, ND, en Joseph E. Pizzorno, ND, in hun boek Encyclopedia of Natural Medicine, Revised Second Edition .

Bronnen voor dit verhaal zijn onder meer:

http: //www.eurekalert.org/pub_releases/2010 -…

http://www.naturalpedia.com/vitamin_C.html